Reippaita rivejä

Palaa edelliselle sivulle

Kaupunginjohtajan työhaastattelussa tulee käsitellä ilmakitaraa

1. syyskuuta 2016, 1:17

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ilmoitti elokuun puolessavälissä jäävänsä eläkkeelle huhtikuussa 2017.

Vaikka tätä ilmoitusta oltiin osattu jo aavistella, ei luottamushenkilöistä kukaan tiennyt kaupunginjohtajan päätöksen konkretisoitumisesta ja ajankohtaakin oltiin vain arvailtu. Isot päätöksentekoon vaikuttavat asiat tällä valtuustokaudella, Palveluverkko 2020 ja kouluverkkoselvitys, olivat jo takana ja sote-uudistus odottaa konkretisoitumistaan. Pennanen, jonka työskentelytavoista ja avoimuudesta uuden ja tuntemattoman suhteen paljolti pidän, totesi itse, että nyt on hyvä ylimenovaihe jonkun toisen ottaa ohjat käsiin.

Miten ilmakitara tähän liittyy?

Oulussa on järjestetty Ilmakitaransoiton MM-kisoja jo 21 vuotta. Ulkomailla Oulun nimi yhdistetään varsinkin nuoren kaupunkilaisväestön mielessä juuri ilmakitaraan. Vuosien varrella kisaan on ottanut osaa ilmakitaristeja lähes kolmestakymmenestä maasta. Ilmakitaristeja on esiintynyt kansainvälisten brändien mainoksissa, ja viimeisin uraauurtava saavutus on ilmakitaristin toimiminen olympialaisten soihdunkantajana. Ilmakitara on yksi Oulun vahvimmista brändeistä teknologian, tervan ja pohjoisen Skandinavian pääkaupungin statuksen rinnalla.

Lajina ilmakitaransoittoa arvostellaan seuraavilla kriteereillä: omaperäisyys, heittäytymiskyky, karisma, tekniikka, taiteellinen vaikutelma ja ilmavuus. Mitä kaikkea kaupunginjohtaja joutuukaan lähitulevaisuudessa osaamaan?

Kaikki hyvät, uniikit ideat kaupunkien ja seutujen välisessä kilpailussa ovat tervetulleita. Kun tieto ”parista muuttujasta” saapuu, on hienoa osata heittäytyä mukaan tilanteeseen. Tekniikan hallinta on aina ollut Oulussa hyve. Kulttuuriväkikin kiljuu omien tavoitteidensa puolesta, joten taiteellinen vaikutelma on tehtävä. Ilmavuuden voi käsittää myös tilaksi erilaisten näkemysten antamiselle.

Työhaastattelutilanteessa ilmakitaransoitto yhden minuutin kestoisen pakollisen kappaleen (kuten MM-kisoissa!) mittaisi monella tavalla sitä, onko hakija sopivin vai pätevin. Ilmakitaroinnin painoarvo muiden valintakriteerien joukossa ei tarvitse olla tärkein. Tärkeintä ei ole edes itse suoritus, vaan miten siihen suhtautuu. Jos aikoo tulla toimen Oulun päättäjien kanssa, on pieni itseironian tarve paikallaan. (Toisaalta perioululaiseen kyyniseen tyyliin sopisikin täydellisesti, että kaikki hakijat kieltäytyisivät tehtävästä ilimanaikusena humpuukina). Kuitenkin ilmakitara ja Oulu ovat sulautuneet yhteen ja tulevan kaupunginjohtajan tulee kaupungin edun nimissä vähintäänkin sietää tätä hullutusta.

Kaiken kaikkiaan: arvostan Matti Pennasta niin kaupunginjohtajana kuin ihmisenä, ja on vaikeaa löytää henkilö, joka täyttäisi hänen saappaansa. Kovassa kilpailussa tarvitaan pehmeitä arvoja, kuten myös perinteen vaalimista ja uuteen tähyämistä – ja toivon Matin seuraajasta löytyvän näitä kykyjä.

(Vielä tarkennus: ilmakitaransoitossa teeskennellään kitaran soittoa. Työhaastattelun ilmakitaraosion ei tule mitata tulevan kaupunginjohtajan kykyä teeskennellä tekevänsä töitä.)

 

hyväksytty

Vastaa